Stadig forelsket i Afrika

I november 2016 vendte min kone og jeg tilbage til Mpala, for at opleve den magi, nærværet og familiefølelsen, vi havde oplevet første gang vi var på Mpala. Denne gang havde vi inviteret et par venner med, så de også kunne opleve det samme.
I Phalaborwa lufthavn blev vi mødt af Theo, som skulle være vores ranger de næste 14 dage. Og allerede på vej ud til lodgen, blev vi mødt af giraffer, impalaer, bøfler og et utal af fugle. Her viste Theo sin store viden omkring dyrlivet og især fugle. Et sandt leksikon.

Da vi ankom på lodgen, var personalet på p-pladsen som velkomst komite. Et fantastisk gensyn. Der manglede dog en. Estel, stedes manager, var ikke tilsted, Desværre. Hun var på ferie de første par dage vi skulle være der. Der var dog et nyt ansigt, Stacey. Stacey er Estel’s hjælper og højre hånd. Hvilket skulle vise sig at være et rigtig godt og behageligt kendskab. Kan godt forstå, at hun er blev ansat.
Vi fik vores værelser, så vores venner og os, boede lige ved siden af hinanden.
Udover os 4, skulle der kun være et par mere på lodgen, alle 14 dage. Så vi var en lille intens gruppe.
Vi mødtes hovedhuset til en forfriskning, sagde goddag til det andet par og stiftet bekendtskab med Irene. Irene er en personlighed som får alle til at føle sig velkommen og hendes humør smitter. Som alle andre på Mpala.

Efter den altid underholdende stammedans, var der  aftensmad. Maden er fantastisk på Mpala. Det faktum at der er fælles samling i hovedhuset og maden bliver præsenteret, hver gang der er aftensmad, er med til at opholdet får  denne familiefølelse. Alle spiser sammen og på samme tid. At personalet deltager under aftensmaden, giver bare et kick til denne følelse. Efter aftensmaden, var det tid til at komme et par timer på øjet, efter den lange rejse.

Tirsdag morgen startede eventyret for alvor. Inden vi stort set var kommet i gang med dagen, mødte vi Barry. En flodhest som havde valgt, at ”flytte ind” på Mpala. Barry græssede på plænen, lige uden for vores hytter. Et fantastisk syn. Det kunne kun blive en god dag. Og selvfølgelig blev det det.

Gamedrive om morgen bød på masser af dyr. Sjakaler,selvfølgelig Impalaer blandt andet. Efter et bad var det tid til morgenmad på terrassen. Her var der tændt for det stor ”bush TV”. Mens vi sad og spiste, kunne vi se 5 store elefanter komme ned til floden for at drikke. I baggrunden kom en flok waterbuck og spiste deres morgenmad. I floden kunne skimtes et par øjne fra mr. Crock. Barry havde også spist færdig så han kom gående mellem hoved huset og hytterne, ned i floden for at bade.

Ved poolen hvor der blev slappe af om formiddagen, kunne vi se 3 meget store kuduer komme gående 10-15 meter fra poolen. Disse fantastiske dyr, kom gående som om de ejede hele verden. Derfor blev de også kaldt The 3 guys.
Efter en omgang frokost var det tid til at køre på ATV’er. Det var ikke så mange dyr vi, fik at se på turen. Men det er
stadig en fed tur at se naturen fra denne vinkel. Midtvejs blev der hold pause ved et vandhul/sø, med et vælg af fugle.
Endnu et magisk øjeblik.

Efter køreturen på ATV’er, gik tur til bushcampen. Endnu et vildt smukt sted. Her er der dækket op til middag, bålet er tændt. Personalet har stillet op i baren, så alle kan få en drink eller to hvis det ønskes. Men først skal støvet vaskes af. Derfor er der selvfølgelig, lave en vask med rindende vand og et wc med meget højt til loftet og måske en af  verden bedste udsigter.

Efter lidt afslapning og mørket begynder at falde på, bliver bålet lavet om til grill og maden bliver tilberedt. Det er en helt special stemning og følelse, når man sidder under den klare himmel, lytter til lydene fra bushen og nyder selskabet. En af de bedste måltider under et ophold på Mpala.
På turen hjem, bliver lygterne fundet frem. Det kunne jo være, at vi mødte nogle af natte dyrene som også findes i bushen. Det blev til nogle fugle, en ugle og bushbuck.

Onsdag er der udflugt til skolen og børnehaven. Men inden starter vi dagen med en gåtur omkring lodgen. Det er ikke de store dyr, der er på programmet. Men de mindre dyr og planter. Enden en gang viser Theo hans store viden frem. Det er ikke småting man får fortalt om livet i bushen. Efter en lille time, var det tid til et bad og noget morgenmad. Ved 10-tiden begynder turen ud til skolen og børnehaven. En tur på ca. 50 min.

Desværre var skolens elever gået på sommerferie, så det blev til en lille rundvisning af Theo. Det samme gjorde sig gældende i børnehaven. De små var også gået på ferie, så heller ingen besøg her. Men turen var ikke spildt, for frokosten blev spist på Mad Dogs Cafe. En hyggelig restaurant, men nogle supergode sandwich. Godt mætte gik turen tilbage til lodgen. Hvor resten af eftermiddagen, gik med afslapning og hygge ved poolen.

Torsdag er en af de store dage efter vores opfattelse. Selv om dagen starter rigtig tidligt er det det hele værd. Vi blev vækket kl. 4.
Efter en kop kaffe/the og lidt kiks eller yoghurt. Starter tur mod Kruger. Vi ankom ca. kl 6 ved porten ind til parken. Så en tur på toilettet og en tur i kiosken. Her blev der købt en bog om parkens dyr og fugle. I bogen er der mulighed for at markere, de dyr som man har set. For os, er det en god måde at huske hvilke dyr vi har set og hvornår.

Det er altid spændende at køre rundt i Kruger. Man ved aldrig hvornår og hvilke dyr man kommer til at møde. Det er utrolig, at man kan køre i en time eller to uden at møde nogle dyr. Og på et nano sekundt, står der 5-6 elefanter foran en eller en hel flok bøfler, giraffer eller næsehorn. Det mest spændende er selvfølgelig, om man møder nogle at de store kattedyr. Det gjorde vi desværre ikke på vores tur i den første uge. Men en masse andre dyr og fugle.

Efter en spændende dag i parken, kørte vi ind på den camp som vi skulle sove på. Her var det tid til en kølene tur i poolen og lidt afslapning, hvor dagens tur blev snakket igennem. Der blev kikket billeder og de dyr som var blevet spottet blev markeret i bogen. Alt i mens Theo har haft travlt med at gøre klar til aftensmaden. Så det eneste vi gæster skal gøre, er at sætte os til bordet og spise. Virkelig luksus. Men klokken bliver ikke mange inden sengen kalder. Mange oplevelser, tidlig oppe og viden om at vi skulle tidligt op igen dagen efter, gør at man ingen problemer har med at finde ens seng.
enluft er noget helt specielt.
Efter 3-4 timer jagt på alle mulige dyr, blev det tid til brunch. Igen laver Theo mad og vi gæster kan nyde naturen omkring os. Sidst på eftermiddag, fyldt at spændende oplevelser, vender turen tilbage til Mpala. Vi var tilbage omkring kl. 16. Resten af fredagen er afslapning.

Lørdag er den dag, hvor der ikke er fastlagt noget program. Så kunne vi sove lidt længe. Morgenmaden kl. 9 og formiddagen/eftermiddagen ved poolen. Det betyder ikke, at der ikke sker noget. For bedst mens vi sidder og spiser frokost kommer der en mindre flok på 9 elefanter ned til floden og bader. Senere på dagen kommer 3 store kudu’er på besøg ved poolen. Bedre kendt som The boys. Dem skulle vi møde flere gang under vores ophold. Lidt sener kom et vortesvin med sin familie også på besøg. Dagen afsluttes med en god gang aftensmad på verandaen i hovedhuset.

Søndag formiddag havde vi valgt at tage på flod tur. Derfor var der afgang kl. 6:30 fra lodgen. Vi var dog kun lige kommet uden for hegnet, før en enlig han elefant stod midt på vejen. Han skulle lige finde ud af om vi var ”farlige” og om han ville lukke os igennem. Men lidt overtalelse fra Theos side, valgt han at trække sig og vi kunne forsætte vore tur til flodbåden. På vej til båden, så vi også noget af bagsiden af området. En del af turen går igennem et  mineområde. Her er det meget tydeligt, hvad vi mennesker er villig til at gøre for at tjene penge.
Vel ombord på båden startede turen. Kort efter afgang var der dejlig morgenmad. Godt mætte kunne vi begynde at kikke på dyr. Det var dog mest fugle, et par bøfler, kuduer og zebraere.
Desværre ingen flodheste eller krokodiller. Men stadig en god tur.

Hjemme på lodgen var der frokost og afslapning ved poolen indtil kl. 16, hvor vi skulle på gamedrive. På turen så vi en zebra med en meget markant bule på maven. Det var lidt specielt at se denne zebra. Da vi var her for 4 år siden, mødte vi også denne Zebra, derfor valgte vi at ”døbe” den Betsy. Turen sluttede ved udkigstårnet. Der stod personalet klar med champagne og snacks. Det er en utrolig flot solnedgang oppe fra tårnet. Efter solnedgangen gik vi tilbage til bomaen, hvor der skulle spise aftensmad.

Mens vi sad og spiste, kom kokken ned i bomaen og talte med Theo og en anden ranger ved navn Keith. De rejste sig og gik med kokken tilbage til køkkenet. Efter en lille halv time kom de tilbage og fortalte at der var kommet en slange ind i køkkenet. Den var blev fanget og bragt et godt stykke uden for lodgen og sat fri igen.

Mandag er normalt skiftedag. Man da alle skulle blive en uge mere, var der mulighed for at tage på udflugt. Vi havde valgt at tage til Drakensbjergene. Turen
der op tager en lille time. Første stop på turen var ved hulerne ”Ekko Caves”. Derefter ”Blyde River Canyon and The Three Rondavels”. En fantastisk udsigt. Herefter til ”Bourkes Luck Potholes”. Et område hvor to floder mødes. Dette har bevirket, at vandet har skabt nogle utrolige formationer i klippen.

Inden vi skulle have frokost, gik turen op til guds vindue. Da vi var her for 4 år siden var det desværre umuligt at se vinduet pga tåge. Det var der heldigvis ikke denne gang. Endnu en flot udsigt. Og hvis man ønsker var der rig mulighed for at shoppe lidt.
Frokosten blev indtages i Graskop på Hatties. De er kendt for deres fyldte pandekager. De er rigtig gode. Inden turen gik hjemad var vi forbi Lisbon Falls og Berlin Falls.
To utrolig flotte vandfald. Sidste stop på turen var ved tunnelen. Her skulle der købes lidt julegaver. Handlen gik fint, lige indtil Theo tudede i hornet, så var der afgang.
Hjemme igen på lodgen ca. kl. 18:45

Tirsdag, havde vi valgt ikke at tage på ATV tur igen. Men fået lov til at få en ekstra gamedrive i stedet. Så tirsdag startede med et gamedrive kl. 6. På turen blev der set zebra, perlehøns, giraffer, impalaer med dag gamle unger, elefanter og en masse fugle. Tilbage på lodgen var der morgenmad og afslapning, inden turen igen gik på gamedrive.
Igen så vi en masse dyr. En enkel elefant som lige skulle vise hvor stor han var. Dette gjorde han ved at vælte et stort træ. Mens vi sad og så på hans show, var en anden elefant komme om bag ved bilen. Han var lidt mere pågående, så Theo valgte klogelig at køre derfra.

Gamedrivet sluttede med at stoppe på bushcampen. Her skulle der spises aftensmad. Lige som sidste tirsdag blev der tændt op i bålet og der blev serveret et par forfriskninger. Mens vi stod og nød vores drinks kunne vi høre en masse dyr løbe. Theo valgt at køre op for at se hvad der forgik.

Han kom tilbage og fortalte, at han ikke kunne se, hvorfor de løb. Vi fik maden og begyndte at spise. Alt i mens vi sad og spist, kunne vi høre et højt skrig? Theo valgt at gå ud, for at finde ud af hvad det kunne være. 5 min senere kom han tilbage. Han ville gerne have, at vi alle gik over til bålet og begyndte at snakke lidt højt. Så gik han igen. Lidt senere kom han tilbage med en af bilerne. Han fortalt, at mindre end 50 meter væk, havde 4 løver og 1 løvinde nedlagt en zebra og var i gang med at spise. Han fik os op i bilen, han ville køre os op, så vi kunne se de store katte.

Et fantastisk syn, men også lidt skræmmende. Med den viden, at når de var færdige med at spise, ville de have vand valgte Theo, at vi skulle vende hjem. Mest fordi vi befandt os mellem løverne og det vandhul, som løverne ville gå hen til, når det var færdige. Vanvittig oplevelse. Once in a lifetime. Der blev ikke sagt ret meget på turen hjem. Alle skulle lige bearbejde denne oplevelse.

Hjemme igen på lodgen, blev det til en drinks og lidt snak inden turen gik til køjs.

Onsdag var vi igen oppe kl. 6. Vi skulle ud og se hvordan der så ud ude ved bushcampen. Der var stort set ingenting tilbage at zebraen. Det eneste der var tilbage, var lidt af dens hale. Og ganske rigtigt var løverne gået igennem campen da de var færdig, kunne Theo se på sporene i sandet.
Tilbage på lodgen var der morgenmad og i dag fødselsdagssang. Det var nemlig Jan’s fødselsdag.
Resten af dagen var der afslapning, hvilke også var meget godt efter gårsdagens oplevelser.
Vi spiste aftensmad i bomaen, hvor kokken havde lavet fødselsdag kage.

Torsdag
Igen gik turen til Kruger i to dage. Denne gang var vi mere heldige med kattedyrene.
Torsdag eftermiddag, fik Theo øje på en leopard oppe i et træ. Man får næsten gåsehud, når man ser dette utrolige flotte dyr. Selvfølgelig så vi mange andre dyr, men dette var højdepunktet.

Fredag
Om morgen da vi kørt ud fra campen, så vi 7 løver ligge og dovne lidt i morgenluften. Der var 3 unger som havde fundet en cola dåse, som de løb og leget lidt med. Vi var hjemme igen kl 15 hvor der var frugt og lidt ost. Inden aftensmad kunne vi nå en tur i poolen.

Lørdag
Vi var alle en tur i Hoedspruit. Vi skulle lige købe de sidste gaver og bare shoppe lidt.
Efter frokost var der igen tid til afslapning ved poolen. Bedst mens vi lå ved poolen, valgte ”Barry” at komme op forbi. Han ville op på græsplænen og spise lidt. Nede i floden kom to andre store flodheste til syne. De skulle lige vise, hvem der var størst, så vi tror det var derfor Barry valgt at trække sig.
Sidst på eftermiddagen, havde vi inviteret Theo op til hytten. Vi havde købt en gave til ham, som tak for hans måde at være på og de mange timer han havde tilbragt sammen med os.

Søndag
Vi vågnet op til regnvejr og lidt køligt vejr. Men det var dejlig med lidt regn. Det klarede dog op igen, så efter morgenmaden var det igen solskin.
Kl 16 var det tid til den sidste gamedrive, champagne og sol nedgang fra udkigstårnet. Endnu en fantastisk udsigt og et hyggeligt selskab.
Sidst aftensmad blev spist i bomaen, hvor alt personalet deltog.

Mandag.
Der blev pakket og gjort klar til hjemrejsen. Der blev sagt farvel og givet krammere. Igen blev der
fældet en lille tåre, inden vi satte os ind i bilen på vej mod lufthavnen.

Der er ingen tvivl om, at denne tur har været endnu en utrolig oplevelse. Vi havde vores tvivl efter vores sidste ophold her på Mpala. Det kunne næsten ikke bliver bedre end sidst. Det kunne det. Derfor har vi alle 4 også valgt, at vi må tilbage igen. Tilbage til Mpala, dyrene og ikke mindst personalet. Det er i høj grad deres fortjeneste, at turen bliver så fantastisk.
Så når Mpala skriver, at det er en oplevelse som man aldrig glemmer, så er det rigtigt. Det kan vi godt skriv under på.
Vi ses forhåbentlig i november 2019. Det er det vores sølvbryllup. Så det skal være vores gave til os selv.
Med venlig hilsen
Jeannette og Jan Lindstrøm