fbpx

De vildeste fakta

Alt du bør vide inden din afrejse

Priser og booking

Afrejsetidspunkt
Det bedste afrejsetidspunkt afhænger helt af dine ønsker til, hvad du vil opleve, og hvordan du har det med temperaturer.

Hele året er der gode muligheder for at se det fantastiske dyreliv, fordi der er ikke tale om, at nogle dyrearter trækker langt væk, som f.eks. i Kenya.

Det bedste tidspunkt at se mange dyr, er maj-oktober. I den periode regner det stort set ikke og træerne taber derfor sine blade. Så har dyrene ikke så let ved at skjule sig og befinder sig oftest tæt ved floden eller ved vandhuller.

Denne periode er også den køligste, selvom det ikke er koldt. Dagtemperaturen er omkring 20-25 grader som en dansk gennemsnitssommer. Nogle dage endda varmere og nogle dage en smule køligere. Det passer bedst til de mange, der ikke er så glade for afrikas meget høje sommertemperaturer. Her kan aftener, nætter og morgener være for nogle overraskende kølige og ned til 10 grader.

Trænger du derimod til den gode afrikanske varme midt i den mørke danske vinter, så kan du udnytte, at det er sommer i Sydafrika når det er vinter i Skandinavien. December-februar er de varmeste måneder, med dagtemperaturer op til 35-40 grader. Men da det er mest tørt, føles varmen ikke så ubehageligt som det lyder.

Der er stadig gode muligheder for at opleve dyrene, men nu har de lettere ved at skjule sig i den frodige vegetation, og der skal gøres en større indsats for at få dem alle at se. Der er rigeligt med føde og vand og dyrene er derfor spredt over større områder. Det er på denne årstid, de har små nyfødte med sig.

Bagage

På flyruterne må du maksimalt indskrive 20 kg bagage på økonomiklasse. Derudover tillades ét stk. håndbagage på maksimalt 5-7 kg.

NB: flyselskaberne kan uden varsel ændre reglerne for bagage. Der er specielle regler for størrelsen af håndbagage og for væsker i håndbagagen mv. Check derfor altid flyselskabernes seneste oplysninger inden afrejsen.

Du kan få vasket tøj på Mpala fra dag til dag, så du behøver ikke at pakke rent tøj til hver dag.

Vedrørende golfbags er der specielle regler. I stedet for at slæbe dit eget golfudstyr med er det muligt at leje golfudstyr for ca. 200 Rand i Hans Merensky Golfclub.

Husk at enhver spids eller skarp genstand, også mindre ting som neglesaks og neglefil, IKKE må medbringes som håndbagage.

Knive og sakse må gerne medbringes i den indskrevne bagage.

Frist ikke svage sjæle. Læg ikke elektronik og andre værdigenstande i din indskrevne bagage, men hav det hos dig i din håndbagage. Lynlåse med hængelås skærper blot interessen og brækkes let op med en skruetrækker, så står du med en ødelagt lynlås. Desuden åbnes selve lynlåsen let med tryk af en kuglepen fra siden og lukkes igen ved at trække låsen frem og tilbage et par gange.

Mht. bagage skal det også nævnes, at når du lander i Johannesburg, skal du opsamle din bagage, gå gennem tolden, og indskrive den igen i indenrigs check-in, som ligger 2 etager op med rulletrappen til venstre i ankomsthallen.

Drikkepenge

 

Sydafrikanske lønninger er generelt lave sammenlignet med danske. Drikkepenge er derfor mere end velkomne.

På restauranter m.v. anbefales 10 – 15% i drikkepenge. Dragere i lufthavn eller på hotel får normalt ca. 10-20 Rand pr. kuffert. Til chaufføren på en rundrejse anbefales ca. 50-75 Rand pr. person pr. dag.

Hvis du ønsker at give drikkepenge til personalet på Mpala Safari Lodge anbefaler vi, at du lægger drikkepenge i en kuvert og giver kuverten til værterne Estel eller Stacey. De vil så sørge for at fordele drikkepengene mellem alt personalet, så alle får sin andel. Et normalt beløb for lodges er ca. 500 Rand pr. værelse pr. uge til rangeren og til fordeling blandt lodgens øvrige personale ca. 500 Rand pr. værelse pr. uge.

I Johannesburg lufthavn vil dragere stå klar og tilbyde at hjælpe dig. 

Hvis du kan klare dig selv, frabeder du bestemt hjælpen. De er tilsyneladende en del af et kriminelt netværk og er kendt for at kunne scanne kreditkort i tasker og tegnebøger, samt anden mere yderliggående kriminalitet. Vi anbefaler, at du ignorerer dem eller på det bestemste afslår deres hjælp.

De ved at nyankomne europæere kommer udelukkende med store sedler og overrumples nemt af deres “hjælp”. Man vil derfor føle sig forpligtet til at betale dem og giver dem alt for meget. Hvis man har afvist dem, og de hjælper alligevel, kan man godt nægte at betale med henvisning til, at man sagde nej. Det er ok at lave en scene.

Har du brug for at spørge om vej til f.eks. indenrigscheckin gå til en info skranke og spørg om hjælp. Disse personer er ansat i lufthavnen.

Elektricitet
220/240 Volt. Adapter er nødvendig. På Mpala Safari Lodge findes der adapter i alle værelser.
Der kan opstå strømafbrydelser af nogle timers varighed pga. f.eks. tordenvejr eller “power cuts”. En powerbank kan derfor være nyttig, hvis du er afhængig af at kunne lade f.eks. din telefon eller kamera op til enhver tid.

Flyforbindelse
Der er to lokale lufthavne, Hoedspruit og Phalaborwa, ca 1 times kørsel fra Mpala Safari Lodge. Vi  henter vore gæster en gang om dagen i disse lufthavne ved ankomst mandage mellem 12 og 14.  Du skal derfor sørge for at dit fly passer med dette. På den måde kan vi sikre os, at du får oplevet  hele Mpalas turprogram. Vi skal derfor have besked om din rejseplan inden ankomst. Hvis du bliver forsinket på din flyrejse, så det påvirker dit endelige ankomsttidspunkt, vil vi også sætte pris på at høre om det, så vi kan hente dig alligevel. Fra Danmark er der ikke direkte fly-forbindelse til Johannesburg. Du vil derfor få en mellemlanding i et andet land. Hvor du mellemlander, afhænger af hvilket flyselskab du vælger, og hvilken rute du tager. Et godt råd er at flyve med et selskab inden for Star-Alliance gruppen til Johannesburg, fordi flyet videre fra Johannesburg til Mpala er et selskab inden for den gruppe. Du skal desuden sørge for at have minimum 2 timer til alle flyskift, så der er tid til at optage lidt forsinkelser og bagagehåndtering. Ved hjemrejse er der afgang fra lodgen kl 10, og vi kører dig ligeledes til den af disse to lufthavne, som du har valgt, mandage (og lørdage) mellem kl. 12 og 14. Der er et senere fly fra Phalaborwa som vi ikke anbefaler du vælger, for det er ofte sket, at gæsterne ikke har nået deres fly til Europa pga. forsinkelser med dette fly, så det kan vi absolut ikke anbefale at booke. Mpala henter og bringer ikke gæster til andre lufthavne og på andre tidspunkter end i de  nævnte tidsrum uden forudgående aftale og mod et vederlag.
Rejseforsikring
Rejseforsikringerne bør altid være i orden, når man rejser. Kontakt dit rejsebureau og hør om mulighederne for rejse- og afbestillingsforsikringer.

Fotografering
Husk ekstra batterier og en oplader til dit kamera. Det er ærgerligt at sidde midt i en spændende situation og mangle opladte batterier. Husk også stor kapacitet eller ekstra memory card til det digitale kamera. De gode billeder får man som ét ud af mange, så det er bedst at kunne skyde løs, uden at frygte at man løber tør for plads.

Du vil ofte se dyrene ganske tæt på, så du vil fint klare dig med dit almindelige lommekamera. Men er du lidt nørdet med fotografering har en af vores gæster skrevet en vejledning, som du måske vil have glæde af. Se her: Mpala photo guide

Koordinater til Mpala
Hvis du gerne vil finde os på Google Earth, kan du indtaste disse koordinater:

Breddegrad: -24.154180°

Længdegrad: 30.947753°

Klima
Sydafrika har flere klimazoner. Mpala Safari Lodge og Krüger Parken ligger i den nordøstlige del af Sydafrika, hvor det aldrig bliver rigtigt koldt og selv vinteren er varm som en gennemsnitlig dansk sommer.

Perioden november-marts er sommerperioden, med dagtemperaturer på 28-35 grader eller mere og aftentemperaturer på 20-25 grader. Varmeste måneder er december-februar. I sommerperioden forekommer der kortvarige kraftige tordenbyger indimellem, men egentlig regntid er der ikke tale om og kort tid efter et regnskyl er luften igen meget tør, så de høje sommertemperaturer er ikke ubehagelige.

I perioden april-oktober er vejret ret tørt og oftest med solskin. Selv i de koldeste måneder kan der være 28 grader varmt og temperaturen kommer kun sjældent under 20 grader om dagen og 8-10 grader om natten.

Cape-regionen, der ligger i den sydlige halvdel af Sydafrika, har køligere klima end den nordlige del hvor Mpala ligger. Klimaet er nærmest som ved Middelhavet med sommerperioden fra oktober-marts. Vinteren har temperaturer som et dansk forår, med nogen nedbør (men også solskin). Det er i Western Cape-regionen, at Sydafrikas vindistrikter ligger.

Klik her og se den lokale vejrudsigt. 

Pas og visum

Turistvisum i indtil 90 dage udstedes i paskontrollen ved ankomsten til statsborgere fra Danmark, Norge og Sverige. Andre landes statsborgere bedes forhøre sig hos deres lands ambassade om bestemmelserne. De sydafrikanske myndigheder har oplyst, at følgende regler gælder for danskeres indrejse i landet:

– Turistvisum i indtil 90 dage udstedes ved ankomsten.

– Passet skal være i gyldigt minimum 30 dage ud over opholdets varighed. Der skal være mindst 2 blanke sider i passet.

– Passet være maskinlæsbart.

– Det er ikke muligt at indrejse Sydafrika på et provisorisk pas.

– Børn (under 18 år) skal medbringe deres fødselsattest (på engelsk). For yderligere oplysninger kontakt Sydafrikas ambassade i København.

– VIGTIGT: Rejser barnet kun med den ene eller uden forældre kræves der også dennes/disses skriftlige samtykke til rejsen (på engelsk). Den skriftlige samtykke skal være underskrevet af officiel notar eller den stedlige ambassadør i hjemlandet. Det anbefales at man kontakter Sydafrikas ambassade for at få oplyst reglerne.

Påklædning
Generelt er påklædningen meget afslappet i Sydafrika. Safaritøj bør være fritidstøj i dæmpede farver. Undgå hvidt og store farvekontraster, der tiltrækker opmærksomhed og virker forskrækkende på dyrene. På bushwalk anbefales det, at have lange bukser på.

Der bør medbringes et par gode vandresko, men joggingsko kan også gøre det, samt et par lette sko/sandaler til udflugterne i bil. En vindtæt jakke er nødvendig på safari i åbne biler, hvor det kan blive køligt om aftenen og morgenen. I sommerhalvåret er det desuden nødvendigt med en hat, samt at have tildækkede arme og skuldre, da solen selv tidligt på dagen er meget stærk. I vinterhalvåret skal der medbringes en varm trøje og vindtæt jakke, da temperaturerne kan falde til 10 grader morgen og aften.

Mpala Safari Lodge har eget moderne vaskeri. Her kan du for et mindre beløb få vasket tøj.

Shopping
Kunsthåndværk, smykker, diamanter og tøj er de fleste steder ca. 30-50% billigere end i Danmark.

På Mpala Safari Lodge er der indrettet en butik med med bl.a. afrikansk kunsthåndværk og brugsting, smykker, postkort, praktisk safaritøj som kortærmet kakiskjorte, fleecetrøje, solhat og kasket, samt personlige fornødenheder som solcreme, myggebalsam, hygiejneartikler m.m.

På nogle af udflugterne bliver der mulighed for at shoppe hos de lokale i de mange små souvenir boder langs vejene.

Sol
Solen i Sydafrika er betydeligt stærkere, end vi er vant til fra Skandinavien. Det anbefales at anvende et solbeskyttelsesmiddel med høj beskyttelsesfaktor (mindst 15-20). I handelen findes der midler, der udmærker sig ved at tørre ind i huden uden at efterlade en fedtet overflade. Disse egner sig særlig godt til brug på safari.
Ved juletid står solen næsten lodret midt på dagen. Her vi der være sol på brændet i pejsen ned gennem skorstenen midt på gagen. Her bliver det sort mørkt ca. 15 minutter efter solnedgang. I juni noget lavere. Her er der skumringtid i ca en time. Der er kun ca 2,5 timers forskel på dagenes længde sommer og vinter.
Sprog
Sydafrika er fler-sproget. Langt de fleste taler et let forståeligt og flydende engelsk. På Mpala Safari Lodge taler personalet engelsk. Hver 3. måned kommer der en ny ung dansk frivillig på Mpala Safari Lodge, som bl.a. assisterer med oversættelse hjemme på lodgen (dog ikke med på udflugterne) . Lodgens guider er engelsk talende.

Telefoni og internet
Der findes både telefon og internet/wifi på Mpala Safari Lodge.

Telefonnummer til Mpala Safari Lodge er: +27 (0)83 654 0883

Mobiltelefon-nettet er velfungerende de fleste steder, men langt ude i bushen kan der mangle forbindelse. På Mpala Safari Lodge er der flere steder, hvor du kan finde gode modtageforhold. Der er fastnet telefon på værelserne, som kan benyttes mod betaling efter minuttæller. Der kan ringes mellem værelserne og kontoret og der kan ringes direkte ud fra alle værelser.

E-mail adressen til Mpala Safari Lodge er Mpala@worldonline.co.za.

Der er fri adgang til internettet via wifi i begrænset omfang. Det er en mobil forbindelse til en antenne i bjergene ca. 70 km væk. Det er derfor ikke særlig hurtigt og ikke egnet til at sende og modtage større filer eller til at streame musik og film. Forbindelsen er ikke altid stabil og nettet kan være overbelastet, så der kan være tidspunkter, hvor vi ganske enkelt ikke har forbindelse til internet. It is Africa – you know.  

Hvis I vil dele fotos fra turen, anbefaler vi at lægge dem på vores Facebook Gruppe: Mpala Safari Lodge

Tidsforskel
Sydafrika har +1 time i forhold til dansk normaltid. Når vi har sommertid i Danmark, er der ingen tidsforskel mellem Sydafrika og Danmark. I dansk vintertid er Sydafrika 1 time foran dansk tid.

Når tidsforskellen er så lille, undgår man at få jetlag, som er et problem, når man rejser langt mod øst eller vest.

Vaccinationer
Ingen obligatoriske, med mindre du har besøgt et område med gul feber inden for de sidste 6 dage inden ankomst til Sydafrika. Vaccination mod smitsom leverbetændelse og stivkrampe anbefales.

Malaria profylaske anbefales ved rejser til området i og omkring Krüger Park. Det anbefales under alle omstændigheder at søge oplysninger hos egen læge eller på Statens Seruminstitut.

Husk, at selvom der indtages malaria-medicin, er den bedste beskyttelse altid, at undgå at blive stukket. Brug en myggebalsam og tildæk bar hud om aftenen. Myg tiltrækkes af lugten af uvaskede tæer, så det er en god idé at vaske fødderne med sæbe og tage rene strømper på inden aftensmaden.

Valuta
Sydafrikas valuta hedder Rand = R (eller ZAR). Kursen er faldet meget de senere år, hvilket betyder, at man får meget for vores vestlige valuta. 100 R koster ca. 50 DKK (juni 2018). Der kan veksles danske kroner, pund, dollars og euro overalt i banker og vekselforretninger, men det kan dog være noget tidskrævende. Det er nemmere og hurtigere at benytte de almindelige hæveautomater med dit kreditkort.

Vi anbefaler at vente med at veksle valuta til ankomsten i Johannesburg lufthavn, hvor kursen er mere fordelagtig end her hjemme.

Kreditkort er stort set lige så almindeligt som i Danmark. Anerkendte kreditkort som Visa, Eurocard, Mastercard, American Express m.fl. kan benyttes de fleste steder. På Mpala Safari Lodge kan du betale med Visa, Visa/DK og MasterCard. Mpala skal betale en afgift til kortudsteder. Dette beløb vil blive lagt på regningen.

Du behøver kun at medbringe kontanter til evt. drikkepenge og hvis du vil købe souvenirs ved de lokales boder langs vejene. Alt andet kan du betale med kreditkort.  

Der er hæveautomater i lufthavne, banker og butikscentre.

Aktuel kurs kan checkes på valutakurser.dk.