Igen gik turen til Mpala…

Igen gik turen til Mpala, men denne gang var vores forventninger lidt anderledes end de foregående gange.
Ankomsten til Phalaborwa var for os noget særligt, for i modtagelseskomiteen var vor ældste barnebarn Christian og rangeren Ryno.
Det var en stor overraskelse for Christian, der ikke ventede at ”de gamle” dukkede op. En stor tak til Helle og Per samt hele staben på Mpale for at havde holdt det hemmeligt.

Ved ankomst til lodgen fik jeg en klump i halsen, hele staben var, som sædvanligt, linet op. Det er dejligt at blive modtaget som længe savnede ”familiemedlemmer”. Den hjertelighed man møder er fantastisk.
For mig er den største oplevelse nok duften og lydene, specielt om morgenen lige før solen står op, lige det tidspunkt hvor naturen ” vågner” og så er jeg normalt den eneste vågne, så roen er optimal.

Det er første gang vi har været her så tidligt på året, alt er grønt og frodigt. Flodhestene pruster i vandet og vortesvinene sørger for vedligeholdelse af plænerne.
Det man oplever som gæst, er en aldrig svigtende naturlig opmærksomhed, ethvert ønske vil blive indfriet med største selvfølgelighed.
Ugens program kender vi i store træk, men hvad de enkelte dage bringer af oplevelser, er uforudsigeligt. Takket være Rangernes utrolige glæde ved at informere om planter, dyr og fugle, får man en på opleveren, De kan deres ”kram”.

Et kapitel helt for sig selv er maden, kokkene fremtryller den ene velsmagende ret efter den anden, så man fristes til at sige ”Noma go home”

ATV kørsel, under Adrian’s kyndige vejledning, er ”guf” for drenge og piger der kan li’ at give den gas, samtidig med at man periodisk kommer tæt på bøfler og giraffer.
Sidst på dage kører vi til ”Bush Camp# for at spise under åben himmel, ubeskriveligt, 1000 stjerne og fuldmånen er med til at danne rammen om en fantastisk oplevelse.

Besøg på skolen er en positiv oplevelse. I forhold til første gang vi var der i 2007, er der sket en fantastisk udvikling, ikke mindst pga. støtte fra Mpala samt gæsternes donationer til uniformer m.m. Man imponeres over den ro og orden der hersker i klasserne, selv med den høje klasse kvotient.
Børnehaven vi besøgte, er et forholdsvis nyt projekt og vil udvikle sig i den rigtige retning så længe Mpala har hånd i hanke med det. Dejlige ”unger”

Turene til Krüger er fantastiske, op før solen, alt er pakket og parat. Ankomst til Parken lige før de åbner gaten, en hurtig kop kaffe og så af sted. De første dyr stå ligefrem linet op. Zebra, kudu, bøfler og ikke at forglemme, et utal af fugle i deres spraglede dragt.
Der er så meget at se, at vi ”skyder” formiddagens kaffe hen til frokost. Vi havde den oplevelse at se store flokke af elefanter, ved fælles optælling i alt mellem 200 – 250 stk. I løbet af en eftermiddag, selv Ryno erkendte at han aldrig havde oplevet noget tilsvarende.
Som turist er toppen af en safari at man kan sætte X ved så mange dyrearter som muligt, med de prof. Rangers har lært mig, at oplevelsen og skønheden ofte ligger i detaljen, og der har de ret.

Søndag tager vi på flodsafari, en for os tilbagevendende oplevelse, ved at stævne ud med ”African Queen”, indtage morgenmaden på dækket og sejle mellem flodheste, krokodiller og fuglelivet er altid en succes.

Jeg har rejst over det meste af jorden og har set og oplevet utroligt meget, men der må være en årsag til at man vender tilbage til Mpala. Er der luften, maden, dyrene og ikke mindst personalet? Ja hvem ved? men fakta er at vi kommer igen.

Søren Tjell.